Despre bunatate. O lectie pentru copii

o lectie despre bunatate
In timpul liber salvez pisici. De obicei din copaci. Am salvat chiar azi una. Fetele mele plecasera de acasa, cand am primit telefon de la Una, intrebandu-ma daca pot sa salvez o pisica dintr-un copac. Am putut si am facut-o.
Stapana pisicii (era motan,de fapt) voia sa-mi dea o cutie de Toffifee drept rasplata, era uimita ca am facut asta pentru ea. Nu-mi plac Toffifee asa ca i-am cerut sa ma imbratiseze cand ma mai vede pe strada.

Bunatate vs. agresivitate

De vreo doua saptamani traim in haos acasa. Una Mica a devenit agresiva cu Unu Mic. Contextul care a dus la dezvoltarea comportamentului agresiv a fost de asa natura incat nu ne-a permis sa actionam pe loc. Din contra, i-a legitimat agresivitatea si ne-a pus pe noi la colt. Oricat de furios as fi pe intreaga situatie (si sunt, foarte), caut solutii la problema.
In mintea mea, un om bun nu poate fi agresiv. Agresivitatea inseamna rautate, iar lipsa ei e inclusa in bunatate. Asa ca am hotarat sa combatem agresivitatea invatand-o despre bunatate.
Stiu ca nu sunt antonime, dar sunt la poluri opuse. Da, am fost un hippie, acum multi, multi ani. Nu, nu omor nici o musca. Si sunt mandru de asta. Cred ca bunatatea omului se vede in lucrurile mici pe care le face pentru ceilalti.

A face un lucru bun, oricat de mic

Vorbim despre lucrurile bune pe care le facem unul pentru celalalt, in casa, zi de zi. Descoperim ca ceea ce intelegem noi despre a face lucruri bune nu este la fel cu ce inteleg ceilalti (m-a surprins sa aflu ca un lucru bun pe care Una Mica l-a facut pentru mami a fost sa stranga jucariile, credeam ca altul era motivul, nu bunatatea). Citim despre bunatate (noua ne place Each Kindness de Jacqueline Woodson).
Dar intamplarea de azi, cu pisica, a schimbat planul nostru de lectie. Am inteles, azi, de unde sa incepem naratiunea.
Pana la urma, cine a facut lucrul cel mai bun? Eu, care am salvat pisica? Una, care m-a sunat? Una Mica, care a vrut sa vada ce se intampla cu pisica? Baiatul care a incercat sa o salveze inaintea mea si a facut rost de scara? Fata care a gasit pisica, a recunoscut-o si i-a chemat stapana? Stapana care nu a renuntat sa o caute (pisica era pierduta de 10 zile)?

O lectie plina de intrebari

De unde incepe bunatatea?
Cum se intampla un lucru bun?
Unde duce un lucru bun?
Ce se intampla daca decid sa nu fac un lucru bun? (Nu sa fac un lucru rau)
Cum ma simt eu cand fac un lucru bun?
Pentru cine fac lucruri bune?
Toate au fost intrebari pe care ni le-am pus azi, cu Una Mica.
La sfarsitul zilei, si pisica a facut un lucru bun pentru mine. Mi-a dat o lectie despre bunatate pe care sa o impartasesc cu fiica mea.
Sigur, lectia noastra despre bunatate nu se incheie aici. Vom continua ritualul nostru de a vorbi despre lucrurile bune pe care le facem pentru ceilalti si lucrurile bune pe care decidem sa nu le facem.
Nici nu este singura metoda prin care incercam sa reducem agresivitatea dintre copiii nostri. Despre asta voi mai scrie.
Dar pisica din copac ne-a permis sa invatam despre bunatate in afara familiei noastre, cunoscand-o din pozitie de observatori activi.
Voi cum le vorbiti copiilor despre bunatate? Le dati exemple din viata cotidiana, cititi, ii implicati intr-un anumit fel? Sunt curios sa-mi spuneti.
Ma bucur daca dai share:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-108014515-1