De ce sa planifici un an intreg de homeschooling?
Rationamentul nostru a fost urmatorul:
Luand in calcul programul de lucru al Unei si ora obisnuita la care ajunge acasa, fizic ar fi imposibil sa ma ajute la planificarea activitatilor. Pana acum pregateam activitatile copiilor saptamanal, ceea ce presupunea sa pierdem seara de duminica doar pentru asta. Una stabilea programul, eu o ajutam sa pregateasca materialele. Daca a mers cat timp ea a stat acasa, odata intoarsa la serviciu optiunea de a pierde timpul duminica seara iesea din discutie.
Planificarea din timp ne permite sa stim exact ce resurse folosim si ce materiale trebuie sa cumparam (asa ne-am dat seama ce cadou sa luam de ziua Unei Mici).
In plus, am ajuns sa ma cunosc destul de bine. Si la planificari nu ma pricep. Asa ca aveam nevoie sa facem asta impreuna, din timp, si sa nu lasam lucrurile la intamplare.
Odata ce am stabilit niste repere clare, ne-a fost relativ usor sa umplem 37 de saptamani de activitati. Abia astept sa le punem in practica, arata bine pe hartie!
Exemplul nostru de planificare
- Prima decizie a fost sa avem 4 zile de activitati planificate pe saptamana, cu ziua de vineri libera pentru excursii si iesiri. Pentru ca amandoi copiii sunt obisnuiti cu o rutina zilnica, activitatile planificate se vor desfasura dimineata, intr-un interval nu mai mare de doua ore.
- Am deschis un calendar online si ne-am notat: sarbatorile nationale, sarbatorile religioase, zilele mondiale, vancatele de care vrem sa tinem cont, excursiile pe care vrem sa le facem in acest interval. Asa am introdus o tema saptamanala despre timp, pentru a merge la Muzeul Ceasurilor.
- Pe un alt calendar, printat, am notat temele lunare si subtemele saptamanale pe care vrem sa le abordam. Am luat in calcul pasiunile si interesele copiilor.
- Am cautat activitati potrivite pentru fiecare tema si subtema in parte, urmarind cinci dimensiuni: comunicare, matematica, stiinta, arta, societate. Sursele de inspiratie au fost pinterest.com si activitatile pe care le-am facut in anii anteriori. Fise de lucru si alte materiale printate am descarcat de pe teacherspayteachers.com si de pe didactic.ro.
- Pentru fiecare saptamana am creat un document word cu planificarea activitatilor. Am notat sursele web accesate, materialele necesare, cartile pe care le vom folosi, fisele pe care le avem de printat.
Temele si subtemele sunt urmatoarele:
- Septembrie: tema „Totul despre mine”, subtemele: corpul meu, cum cresc, orasul meu, ce imi place
- Octombrie: tema „Toamna”, subtemele: culorile toamnei, legume de toamna, fructe de toamna, despre timp
- Noiembrie: tema „In padure”, subtemele: padurile lumii, toamna in padure, animale din padure, hibernare si migrare
- Decembrie: tema „Sarbatori de iarna”, subtemele: vine Mosu, obiceiuri de iarna, bradul de Craciun
- Ianuarie: teme „In zapada” si „Meserii”, subtemele: jocuri de iarna, la Poli, mamifere marine, meserii
- Februarie: tema „Sentimente”, subtemele: sa-i ajutam pe ceilalti, cum iubim, stiu sa-mi exprim sentimentele
- Martie: tema „Primavara”, subtemele: vine primavara, mami, te iubesc, primavara in gradina, apa, pui de animale
- Aprilie: temele „De Paste” si ”Pamantul”, subtemele: obiceiuri pascale, o lume mai curata, planeta Pamant, vremea
- Mai: tema „La drum”, subtemele: transporturi terestre si acvatice, sus pe cer, continente, spatiul ceresc
- Iunie: tema „Animale”, subtemele: animale terestre si acvatice, insecte
Felicitari ! Imi place foarte mult ” programa ” voastra . Multumim pentru ca ati decis sa impartasiti cu noi asemenea informatii minunate si deosebit de utile .
Mulțumesc mult pentru că ai împărtășit planul vostru! Ne este de folos și nouă! 🙂
Minunat! Multumim pentru impartasire, pentru mine e o sursa de inspiratie! Sa fie apre folosinta tuturor ce au pornit pe calea asta.
Salut tati.
Ești foarte organizat, îmi place! Se vede ca ai fost implicat în diverse afaceri. Lucrezi în domeniul IT?
Felicitări pentru decizia de a te implica atât de mult în viața copiilor tai.
O sa am multe de învățat din modul tău de organizare.
Sunt și eu deocamdata un tati acasă , ma ocup de educatia copiillor(5 si 3 ani) și vrem sa facem homeschooling.
Doresc sa transmit tot respectul meu pentru Unii 🙂
Nu aveti activitati in afara casei, gen inot, pian, chitara, etc? Cum reusiti sa socializati cu alti copii , educati tot acasa, sau cu aceleasi interese ca voi?
Eu sint ingrijorata de faptul ca ii tin prea mult in casa si as vrea sa socializeze mai mult, am observat ca fiecare intilnire cu oameni cu aceleasi interese cu noi ii ajuta sa faca un salt intelectual.
Buna, Emilia,
Una Mica merge la cursuri de pian (dar acolo nu e timp de socializare). Petrecem mult timp in parcuri, biblioteci, uneori mergem la locuri de joaca indoor sau la evenimente/activitati planificare pentru copii. Dar, de fapt, socializarea lor se petrece in mult mai multe locuri si ocazii decat acestea.
Multumesc mult pt prezentarea detaliata. De ceva timp cochetez si eu cu idee de a face activitati mai organizate. Planificarea pe care ai impartasit-o in articol e o mina de aur si o sa o folosesc si eu ca sursa de inspiratie pt micul P. care simt ca are nevoie de acivitati un pic mai diverse (are 2 ani sii 11 luni si ne gandim sa prelungim perioada de stat acasa ). Spor in toate, o sava urmaresc cu interes si in continuare 🙂