Cum ne jucam de-a: Castelul bantuit

Cum ne jucam de-a castelul bantuit

Saptamana aceasta ne-am transpus in fantomite, iar casa noastra a devenit castelul bantuit Tremures, din povestea lui Solo, fantoma transparenta, care ne-a insotit in activitatile de gradinita.

Copiii stiu povestea de cativa ani, citind des Cele mai frumoase povesti de seara, iar joaca de-a fantomele ii distreaza teribil (de data asta Unul Mic a fost hilar, s-a declarat tufa de maracine in loc de fantoma cand si-a dat seama ca si-a pus o patura verde pe cap!).

Am incheiat saptamana fantomelor cu o activitate de arta, miscare si matematica care ne-a ocupat o buna bucata din zi. Copiii au pictat castelul bantuit Tremures, apoi au plecat la vanatoare de fantome, pe care le-au folosit pentru rezolvarea unor probleme simple, lucrand cu numere de la 1 la 10.

De ce includ miscarea in activitatile de invatare? Pentru ca inputul senzorial creste sedimentarea informatiilor, pentru ca aduce o provocare in plus, pentru ca e mai antrenanta decat statul linistit pe scaun, pentru ca miscarea e distractiva si pentru o mie de alte motive la fel de convingatoare.

Asa ca lansez o invitatie la joaca de-a castelul bantuit, ca tot suntem in luna Halloween-ului.

Materiale necesare pentru castelul bantuit:

 • hartie alba de dimensiuni mai mari (noi folosim rola de hartie de la Ikea)
 • carton alb
 • creion, guma de sters
 • carioca neagra
 • banda dublu-adeziva
 • foarfeca
 • vopsea
 • pensule (groase)

Pregatire:

Cum ne jucam de-a castelul bantuit

 1. Pe hartia alba deseneaza/desenati impreuna castelul bantuit (eu am impartit sarcina cu Una, ea a trasat conturul, eu l-am ingrosat cu carioaca. Team work!).
 2. Lasa-i pe copii sa vopseasca castelul, apoi asteptati un pic, sa se si usuce (noi n-am avut rabdare, iar fantomele noastre nu s-au lipit tocmai bine pe hartia inca umeda de vopsea).
 3. Cat timp castelul bantuit se usuca, aveti timp sa desenati si sa decupati fantomele. Pe spatele fiecareia ataseaza o bucata de dublu-adeziv. Eu am ales joaca de-a castelul bantuit pentru o activitate de matematica, asa ca am scris cifre pe fiecare fantoma.
 4. Pas optional: in functie de numarul fantomelor, decupeaza tot atatea bucati de carton pe care sa le lipiti la ferestrele si usa castelului. Cartonasele acestea transforma joaca intr-o activitate de invatare. Daca vrei sa faceti o activitate de matematica, poti trece pe ele multimi de puncte, adunari/scaderi, cifre romane, cifre scrise in litere, s.a. (eu am facut 3 seturi: multimi, adunari cu 1 si cu 2, cifre scrise cu litere, acesta fiind si cel mai usor de rezolvat pentru Una Mica). Important este ca problema de pe cartonas sa isi gaseasca raspuns la una dintre fantome. La fel, lipeste pe spate dublu-adeziv. Poti exclude cartonasele daca scopul vostru este doar joaca.
 5. Ascunde fantomele prin casa.

Cum ne jucam:

cum ne jucam de-a castelul bantuit

 1. Copiii cauta fantomele (cu indicii din partea parintelui, daca e necesar).
 2. Aduc fantomele la castelul bantuit si le cauta locul la fereastra. Adica identifica intrebarea la care raspunde fiecare fantomita.
 3. Jocul se reia, sub aceeasi forma sau cu variatiuni. In cazul nostru, am avut 3 reprize de joc, cu activitati pentru Una Mica, apoi Unu Mic a mai vrut inca odata sa lipeasca fantomele la ferestre, fara cartonase.

Cum poti varia jocul:

In loc de matematica poti gandi sarcini de stiinta, limbii straine, dezvoltarea limbajului, s.a. Pentru copiii mici, fantomitele pot fi folosite in recunoasterea literelor sau cuvintelor simple, ca joc de asociere forme, culori.

Pentru copiii mari jocul poate include pana si formule chimice, depinde doar de creativitatea ta/a voastra.

Asa ca spor la joaca!

Daca iti plac ideile mele si vrei sa citesti mai multe, inscrie-te la newsletter. Odata pe saptamana imi fac timp special pentru tine si iti trimit ceva bun, pe e-mail. Pentru asta e suficient sa completezi formularul de mai jos:

Cum ne jucam de-a castelul bantuit

 

Ma bucur daca dai share:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-108014515-1