35+ abilitati sociale la care copilul meu educat acasa e rock star!

abilitati sociale la copii
Cand vrei sa dai contra-argumente educatiei facute acasa (homeschooling) primul si cel mai la indemana e legat de socializarea copilului. Mai concret, lipsa socializarii cu copii de varsta lui (intr-un cadru organizat, daca esti convins ca o clasa asta ofera).
Acest contra-argument la homeschooling poate avea multiple variatii, poate genera noi contra-argumente, iti permite sa creezi o intreaga amunitie impotriva educatiei facute acasa.
Si pe buna dreptate, daca te gandesti ca socializarea este procesul cheie prin care copilul invata sa actioneze impreuna cu altii. Prin socializare, copilul dobandeste cunostinte, valori, atitudini si comportamente necesare pentru a participa la viata sociala.
Este recunoscut faptul ca familia si scoala sunt agentii cei mai importanti in socializarea copiilor; tot atat de adevarat este si faptul ca, in societatea contemporana, familia si-a pierdut importanta ca agent de socializare. Asa ca e normal sa punem accent pe necesitatea socializarii in scoala/grupuri de co-varstnici, daca familia nu ofera cadrul necesar invatarii comportamentelor sociale (ambii parinti lucreaza, timpul petrecut cu copilul este de cateva ore – sau mai putin – pe zi).
Insa, cum in viata totul este relativ, inclusiv modul in care se realizeaza socializarea in fiecare familie nu respecta un tipar predefinit.
Nu am de gand sa intru in polemica socializarii copilului educat acasa sau la scoala/gradinita pentru ca:
1) cunosc o singura familie care isi creste copiii acasa – a mea;
2) dezvoltarea cognitiva a copilului meu este diferita de a altora, prin urmare si nevoile ei de socializare sunt diferite de ale altora. Prefera interactiunea cu adultii sau copii mai mari ca varsta, lucru pe care l-am observat si care ne-a fost confirmat de educatorii pe care ii avea inca de la 2 ani (poti citi aici despre cum e sa cresti un copil supradotat);
3) nu incerc sa schimb parerea nimanui. Fiecare are dreptul la o opinie si lansarea de argumente si contra-argumente (in mod civilizat) genereaza idei noi.
In schimb, voi spune asta:
Atunci cand vorbim de socializare, importanta ar trebui sa fie (pentru mine e) calitatea, nu cantitatea. Calitatea socializarii este data de capacitatea fiecarui actor social de a relationa, pe baza abilitatilor sociale invatate si antrenate in mediile in care socializeaza. In cazul nostru, in familie.

Iata 35+ abilitati sociale pe care noi le-am cultivat acasa

 1. Initierea interactiunilor verbale
 2. Adresarea de intrebari
 3. Exprimarea clara a nevoilor si dorintelor
 4. Exprimarea afectiunii
 5. Oferirea ajutorului
 6. Manifestarea umorului
 7. Integrarea in grupuri multiculturale
 8. Manifestarea intelegerii fata de sentimentele altei persoane
 9. Acceptarea raspunsului negativ
 10. Oferirea de complimente
 11. Colaborarea si lucrul in echipa
 12. Folosirea formulelor de salut adecvate
 13. Folosirea formulelor de politete
 14. Recunosterea comportamentelor acceptabile si inacceptabile la sine si la ceilalti
 15. Incurajarea altei persoane
 16. Recunoasterea succesului celorlalti
 17. Generozitatea
 18. Cererea permisiunii
 19. Negocierea
 20. Acceptarea compromisului
 21. Capacitatea de a urmari un instructaj
 22. Capacitatea de a finaliza o sarcina data
 23. Intelegerea si respectarea regulilor
 24. Solicitarea ajutorului
 25. Acceptarea diferentelor
 26. Medierea conflictelor
 27. Identificarea si comunicarea propriilor sentimente
 28. Rezolvarea de probleme
 29. Asumarea riscurilor calculate
 30. Rabdarea si capacitatea de a-si astepta randul
 31. Iertarea
 32. Adresarea pe un ton si volum al vocii adecvat contextului
 33. Capacitatea de a cere iertare
 34. Intelegerea comportamentului non-verbal (am pornit de la o teama pentru a vorbi despre asta: frica de caini)
 35. Manifestarea preocuparii fata de ceilalti
 36. Bunatatea (iata o lectie despre bunatate nepregatita)

Cum am ajuns aici

Am inceput sa lucram la invatarea acestor abilitati sociale foarte devreme. Ne-am setat standarde clare in privinta propriului comportament si am urmarit constant sa transformam experintele noi in lectii de socializare.
Am pus accent pe bune maniere de foarte devreme (pentru ca stim ca un copil – si apoi un adult – bine crescut are o inteligenta emotionala mai ridicata). Nu toleram comportamentul lipsit de respect, indiferent de circumstante.
Incurajam comportamentele pozitive prin laude si aprobare (inclusiv pe cele observate la altii). Le descurajam pe cele negative prin consecinte aplicate imediat. In cazul in care observam un  comportament negativ la altii, il transformam intr-un studiu de caz.
Utilizam umorul (pentru ca stim ca ne creste sansa de a fi apreciati in societate). Cel mai simplu mod este prin joaca neserioasa, care ne aduce beneficii secundare in ecologia sinelui (uite cum am redus nivelul de stres si i-am ajutat pe copii sa-si elibereze emotiile negative prin joaca).
Exersam, repetam, corectam si intarim constant.
Socializarea si cultivarea abilitatilor sociale la copiii nostri este prioritara. Doar ca o facem diferit.

 

Tu ce abilitati sociale cultivi in familie? Copilul tau la ce e rock star?

Daca iti place cum scriu si gasesti utile informatiile pe care ti le dau, te invit sa te inscrii la newsletter. Odata pe saptamana imi fac timp special pentru tine si iti trimit ceva bun pe e-mail. Tot ce ai de facut este sa completezi formularul de mai jos:

 
Ma bucur daca dai share:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-108014515-1