3 lucruri de care sa-ti amintesti cand gresesti ca parinte

Cunosc o mama care si-a fortat copilul sa renunte la scoala. Ramasa vaduva, avea nevoie ca cineva sa aduca bani in casa. Asa ca, bietul pusti, a facut cum a vrut mama, s-a angajat; a terminat liceul la seral dupa mai multe intreruperi, dupa alti multi ani, iesit de sub influenta ei, a urmat o facultate si a terminat si un master. Si-a iubit mama in continuare, in ciuda piedicilor in educatie puse lui si surorilor lui.

Dar daca povestea ar fi altfel? Daca copilul nu ar fi vrut sa invete?
Ce faci cand, dupa 12 ani de chin si lupta, copilul tau ia Bacul si vrea sa se opreasca aici? Fara facultate, cel putin pe moment, poate angajare, poate calatorii, cu siguranta altceva. Care poate fi raspunsul tau, ca parinte?
Daca-l fortezi sa-si continue studiile, o cam gresesti, nu te intereseaza nevoile lui, vrei sa faca doar ce e acceptabil social. Vrei sa te impui, asteptarile tale primeaza si nu lasi loc la negocieri.
Daca accepti sa renunte, nici asa nu-i bine, nu l-ai invatat ca educatia e un privilegiu, nu vrei sa progreseze si nu-i doresti un viitor mai bun decat al tau. In plus, inseamna ca ani de zile nu te-ai preocupat sa-i cultivi un interes pentru orice domeniu.
Oricum ar fi, tot ai gresit. Nu esti singurul. La urma urmei, toti suntem oameni si toti gresim, iar asta te include si pe tine, chiar daca esti parinte.
Adu-ti aminte, insa, trei lucruri importante:

 1. Esti un parinte mandru.

Aminteste-ti cum creste inima in tine ori de cate ori iti iese in cale. Pentru ca il vezi cat s-a facut de mare, cat e de hotarat sa pornesca la drum pe cont propriu (da, fara tine) si sa se descurce cu greutatile vietii asa cum poate. Si chiar de va gresi si se va intoarce la tine cu coada intre picioare, tot mandru vei fi de el.

Da, poate nu a ales drumul pe care l-ai fi dorit pentru el, dar n-ai facut si tu la fel?

2. Esti un parinte norocos.

Stii bine cat de des ti se intampla sa stai si sa te intrebi prin ce minune ai fost tu ales sa-i fii parinte, sa-l cresti si sa te bucuri de fiecare vibratie a vietii lui. Cum te-a ales pe tine soarta sa ai norocul asta? Fa asta si acum.  Pentru ca, fara stirea ta, a luat de la tine ce e mai bun si va sti sa se foloseasca de asta atunci cand va avea nevoie.

Nu ai facut nimic concret, si totusi, omul pe care-l ai in fata si de care esti atat de mandru este al tau, nimeni altul nu-i este parinte.

3. Nici tu nu esti perfect.

Si niciodata nu vei fi. Dar vei fi mereu al lui parinte si veti forma mereu o familie si o echipa. Cu bune si rele, cu oboseli si stres, greseli, certuri si impacari, confuzii si neintelegeri, ati trecut deja prin multe si ati ajuns aici impreuna. Important este sa ramaneti la fel de uniti, indiferent de deciziile, greselile si imperfectiunile care vor veni. Caci vor veni.
Vorba spune „copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari”. Asa ca, tine-te bine, copilul ti-a crescut mare.
nright size-medium wp-image-1738″ src=”http://tatistaacasa.net/wp-content/uploads/2017/08/3-lucruri-de-care-sa-ti-amintesti-PIN-200×300.png” alt=”” width=”200″ height=”300″ />
Ma bucur daca dai share:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-108014515-1